Nedostatak leukocita u krvi (leukopenija)

Leukopenija je smanjen broj bijelih krvnih zrnaca (leukocita) u krvi, a takvo stanje dovodi do povećanog rizika od infekcije.

Neutropenija, vrsta leukopenije, odnosi se na smanjenje broja cirkulirajućih neutrofila granulocita odnosno najbrojnijih bijelih krvnih stanica.

Pojmovi leukopenija i neutropenija povremeno se mogu koristiti naizmjenično, s obzirom da je mali broj neutrofila najvažniji pokazatelj rizika od infekcije.

Uzroci leukopenije

Nedostatak leukocita u krvi mogu izazvati infekcije, poput prehlade ili gripe, kemoterapija i zračenje, mijelofibroza i aplastična anemija (propadanje bijelih i crvenih krvnih stanica, zajedno sa siromašnom proizvodnjom trombocita).

HIV i AIDS također su prijetnja bijelim krvnim stanicama.

Ostali uzroci uključuju:

 • Sustavni eritemski lupus
 • Hodgkinov limfom
 • Neke vrste raka
 • Tifus
 • Malarija
 • Tuberkuloza
 • Denga
 • Rickettsia infekcije
 • Proširenje slezene
 • Nedostatak folata
 • Sepsa
 • Nedostatak minerala, kao što su bakar i cink

Nakon početka infekcije može se razviti pseudoleukopenija, pri čemu su leukociti (većinom neutrofili, koji prvi odgovaraju na ozljede) marginalizirani u krvnim žilama.

Lijekovi koji uzrokuju leukopeniju

Neki lijekovi mogu imati utjecaj na broj i funkciju bijelih krvnih stanica, primjerice klozpinom, antipsihotik koji rijetko može štetno utjecati na nedostatak svih granulocita (neutrofili, bazofili i eozinofili).

Još neki od lijekova koji uzrokuju leukopeniju su antidepresivi i bupropion (Wellbutrin), koji se primjenjuje kod liječenja ovisnosti o pušenju, minocycline, divalproex natrij i valproic kiselina (Depakote), lijekovi koji se koriste za epilepsiju (konvulzije), maniju (s bipolarnim poremećajem) i migrene.

Antiepileptički lijek lamotrigin, isto tako povezan je sa smanjenim brojem bijelih krvnih stanica. Ostali lijekovi uključuju imunosupresivne lijekove, kao što su sirolimus i mycophenolate mofetil, takrolimus, cikosporina te neki lijekovi koji se koriste za liječenje multiple skleroze, kao što su Rebif, Avonex i Betaseron.

Osim toga, leukopeniju mogu uzrokovati i neki tretmani protiv raka. Kemoterapija, primjerice, usmjerena je na stanice koje brzo rastu, poput tumora, ali također može utjecati i na bijele krvne stanice proizvedene u koštanoj srži, a koje odlikuje brzi rast. Zajednička nuspojava tretmana protiv raka je neutropenija i sniženje neutrofila (specifične vrste bijelih krvnih stanica.

Smanjen broj bijelih krvnih stanica može biti prisutan i u slučajevima trovanja arsenom.

Dijagnoza

Leukopeniju je moguće dijagnosticirati analizom krvne slike.

 

Izvor: Wikipedia.org

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 ♕)

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

niski leukociti, leukociti, leukopenija, smanjeni leukociti, manjak leukocita, snizeni leukociti, smanjen broj leukocita, leukociti u krvi, leukopenija simptomi, manjak leukocita u krvi,