Alergija na ambroziju – kako ublažiti simptome?

Alergija na ambroziju – kako ublažiti simptome?

Svake godine u mjesecu kolovozu 15 do 25 % stanovnika kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili, točnije, alergijskog rinitisa. Simptomi su kihanje, nadraženo grlo,  grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom, glavobolju… Sve to počinje kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak (sredina ili kasno ljeto) pa do prvog mraza koji ubije biljku (rana jesen).

Što je ambrozija?

Ambrozija je korov koji raste u kontinentalnim dijelovima… Biljka je jednogodišnja. Jedna biljka je u stanju proizvesti i do milijardu čestica peludi što je izrazito puno. Negdje početkom kolovoza, kako noći postaju dulje, cvjetovi ambrozije sazrijevaju i otpuštaju pelud. Vručina, vlaga i povjetarac pomažu širenju peludi koja putuje od biljke do biljke kako bi oplodila sjemenku i osigurala novi naraštaj sljedeće godine.

Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali i u urbanim središtima, gdje god postoji kakvo napušteno polje. Koncentracija peludi je obično na maksimumu u podnevnim satima, između 10 h i 15 h. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi. Pelud ambrozije može daleko putovati, i preko 50 kilometara, a penjati se može preko 3 kilometara u visinu! Većina peludi padne na tlo unutar 100 metara od izvora. Sjeme ambrozije može mirovati u tlu i desetke godina i onda izrasti kada uvjeti za to budu zadovoljeni.

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Imunološki sustav se brine o obrani organizma od štetnih čestica, bakterija, virusa, gljivica, parazita… Osobe koje imaju problema s alergijama imaju vrlo osjetljiv imunološki sustav koji burno reagira i na bezopasne čestice (alergene) kao što su peludi. Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sustav reagira te dolazi do alergijske reakcije.

Tko obolijeva od ambrozijske alergije?

Statistika kaže da je među alergičarima na pelud njih čak 75% alergično upravo na ambroziju. Postoji tendencija kod ljudi koji su razvili alergijsku reakciju ne jednu vrstu peludi, da ju razviju i za ostale vrste peludi.

Alergijski rinitis (peludna hunjavica)- simptomi

Alergijska reakcija koja nastaje zbog peludi (bez obzira je li izvor Ambrozija ili neka druga biljka) poznata je kao Alergijski rinitis. Simptomi uključuju nadražene i crvene oći, svrbež, curenje i začepljenost nosa, kihanje, grlobolja, nadraženost u grlu i nosu. U težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Dijagnoza- alergološko testiranje

Alergija se najčešće dijagnosticira kožnim testiranjem. Postupak se sastoji od nanošenja vrlo male količine alergena na i pod kožu te promatranja reakcije. Ako koža na mjestu apliciranja pocrveni i natekne znači da je prisutna alergijska reakcija. Veličina natečenog područja određuje jačinu alergijske reakcije. Alergološko testiranje je uglavnom bezbolno i točno. Ponekad se alergija dijagnosticira iz uzorka krvi u kojoj se traže antitijela za određeni alergen.

Ublažavanje simptoma ambrozijske alergije

Najbolje što alergičar može učiniti je izbjegavati kontakt s peludi. Obzirom na veliku koncentraciju peludi u zraku to je ponekad nemoguće. Evo kako si možete pomoći:

  • pratite izvještaj o koncentraciji peludi u zraku- u zadnje vrijeme ga daju na nekim prognozama vremena, pogotovo na bioprognozi, također pratite peludni kalendar
  • provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama. Klima uređaj bi trebao imati anti- peludni filter
  • Ambrozija je najprisutnija u kontinentalnom djelu zemlje. Odlazak na more pomoći će vam isto kao i odlazak u planine (puno manja koncentracija peludi)
  • Higijena dišnih puteva možde vam olakšati simptome ili ih čak ukloniti. Više o tome
Lijekovi
  • Antihistaminici su najpropisivaniji lijekovi za simptome alergijskog rinitisa. Obično se daju u tabletama (loratadin, feksofenadin, cetirizin, difenhidramcrin), a rjeđe lokalno, kao sprej na nos ili kapi za oči. Nekada su antihistaminici imali puno nuspojava od kojih je najjača bila pospanost. Današnji antihistaminici više skoro pa i nemaju nuspojave. Telfast, Claritin Rinolan, Singular primjeri su moderne generacije antihistaminika.
  • internazalni kortikosteroidi- sprejevi za nos koji ublažuju simptome alergijskog rinitisa (peludne hunjavice). Oni se obično kombiniraju s antihistaminikom ili se koriste kao jedina terapija kada je to dovoljno. Jedan od takvih lijekova na hrvatskom tržištu je Flixonase.
  • Dekongestivi, kromoni, antikolinergici, antilekotrijeni- u nekim specifičnim slučajevima alergičaru mogu biti prepisani i ovi lijekovi
Imunoterapija ili hiposenzibilizacija

Uz uspješnost imunoterapije je vezana određena doza kontroverze. Neki izvori ju navode kao vrlo uspješnu, a drugi opet kao vrlo neuspješnu metodu ublažavanja i uklanjanja alergijskih simptoma.Imunoterapija je dugotrajan postupak u kojem se alergičaru daje mala količina alergena kako bi se njegov imunološki sustav naučio nositi s alergenom. Alergičar prima u razdoblju od oko mjesec dana injekcije s alergenom i taj postupak se obično ponavlja godinu do dvije. Ukoliko je terapija uspješno provedena, osoba u sezoni alergije neće imati simptome alergijskog rinitisa ili će oni biti blaži. Imunoterapija se pogotovo savjetuje mlađim osobama kao i onima koji imaju alergijsku reakciju na jedan ili dva alergena, a ne više.

Ulje divljeg origana
Ulje divljeg origana

Najdjelotvorniji prirodni antibiotik. Akcijska cijena!

143 kn    129 kn

Citrofit
Citrofit

Jak podizač imuniteta.

od 68 kn

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 ♕)