Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći

Većina žena svoju prvu žgaravicu osjete u trudnoći. Mada je žgaravica u trudnoći česta i uglavnom bezazlena, može biti i vrlo neugodna. Žgaravicu uzrokuju hormonalne i fizičke promjene u tijelu.

Progesteron

Tijekom trudnoće proizvodi se hormon progesteron koji opušta mišiće uterusa, ali i ušća jednjaka koje više nije stisnuto kao prije pa želučana kiselina može prodrijeti u jednjak. U kasnijoj fazi trudnoće rastuća beba ispunjava sve više prostora u abdomenu i gura želučane kiseline u jednjak.
Većina žena prve simptome žgaravice osjeti u drugoj polovici trudnoće. Simptomi traju sve do poroda.

Žgaravicu će u trudnoći osjetiti 30 do 50 % žena.

Simptomi žgaravice

  • žarenje i bol u prsima koji se pojavljuju nakon objeda, a ponekad i po noći
  • bol koja se pojačava kod saginjanja i ležanja

Što učiniti da žgaravica prođe?

Prevencija i liječenje žgaravice kod trudnoće jednako je liječenju žgaravice uzrokovane drugim čimbenicima. Kod upotrebe lijekova trudnice smiju koristiti sve lijekove protiv žgaravice uz napomenu da ti lijekovi ne smiju sadržavati aluminij ili aspirin.

Prehrana kod žgaravice mora biti takva da smiruje probavni sustav o čemu detaljnije u članku ispod.

Upute o liječenju i ublažavanju žgaravice

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 ♕)

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

zgaravica u trudnoci, žgaravica u ranoj trudnoći, žgaravica u trudnoći pomoć, kiselina u trudnoci, žgaravica u trudnoći prirodni lijek, lijek za žgaravicu u trudnoći, kiselina u trudnoci lek, žgaravica trudnice, sta je dobro protiv zgaravice u trudnoci, zgaravica u trudnoci lijek,