Dijeta bez ugljikohidrata za brzo mršavljenje

Dijeta bez ugljikohidrata za brzo mršavljenje

Dijete koje smanjuju ili potpuno izbacuju unos ugljikohidrata vrlo su popularne iz dva razloga. Prvo, jer donose brze rezultate i drugo, neke od njih (npr. Atkinsonova dijeta) dopuštaju određene namirnice (meso, sirevi) u velikim količinama. Istražili smo pozadinu ovakvih dijeta i evo što smo saznali.

Dijete bez ugljikohidrata temelje se na pretpostavci da će tijelo onda kada ne dobiva dovoljno ugljikohidrata posegnuti za energijom iz masti. Time će doći do topljenja masnih naslaga i gubitka kilograma.

Jelovnik u dijeti bez ugljikohidrata

Više je dijeta koje koriste ovaj pristup. Osim Atkinsonove kao najpoznatije tu su još i dijeta u zoni, dijeta bogata proteinima, Stillmanova dijeta i druge.

Osnovno ograničenje u prehrani je da se iz jelovnika izbacuju namirnice bogate ugljikohidratima, a ubacuju se one bogate proteinima i mastima.

Namirnice bogate ugljikohidratima su: tjestenina, riža, kruh, alkohol, slatka hrana i voće.

Ono što vam ostaje pojačati u prehrani je unos mesa, sireva, jaja, gljiva i drugih proizvoda bogatih mastima i proteinima.

Koliko je mršavljenje bez ugljikohidrata efikasno?

S ovakvom dijetom moguće je u kratkom vremenu izgubiti nekoliko kilograma. Ipak, istraživanja pokazuju da se gubitak težine ostvaruje više gubitkom vode i mišićnog tkiva nego gubitkom masnog tkiva.

Mišići troše kalorije i kada mirujete. Ako ste izgubili veliku količinu mišićne mase potrebna vam je manja količina hrane.

Mnoge holivudske zvijezde odabiru neku od dijeta bez ugljikohidrata kako bi se u kratkom roku pripremile za ulogu.

Nedostaci dijeta sa malo ugljikohidrata

Da bi dijeta bila efikasna mora doći do topljenja masti. Za topljenje masti potrebno je da tijelo ne dobije nikakve ugljikohidrate uključujući i voće. Kao što znamo, voće je neophodno zbog vitamina. Ako bezugljikohidratna dijeta dopusti voće onda je opet upitna njezina djelotvornost jer svako voće sadrži jednostavne ugljikohidrate. Neke dijete dosjetile su se tome problemu pa prepisuju vitaminske dodatke kako bi se pokrio manjak vitamina.

Još jedna mana mršavljenja s malo ugljikohidrata je da ono nije prikladno za sportaše. Pri jakoj fizičkoj aktivnosti potrebno je puno energije, a tijelo ne može velikom brzinom dobivati energiju iz masnog tkiva. Iznimka je ako se u tijelo unosi L-carnitine koji ubrzava ovaj proces.

Naš savjet- izbacite slatko

 

Većina nas svakodnevno unosi previše ugljikohidrata, pogotovo onih jednostavnih (slastice, čokolade i sl.) pa je smanjivanje količine ugljikohidrata dobro.

Ukoliko jedete puno slatkoga ili recimo dodajete šećer u kavu i napitke, onda preporučamo da izbacite tu naviku.

Tijelo se ne zna nositi s naglim porastom ugljikohidrata u krvi na ijedan drugi način osim da višak pohranjuje u masnim naslagama. Zato je naš savjet- izbacite slatke namirnice. Umjesto njih uzimajte voće.

Green Coffe, L-carnitine
Green Coffe, L-carnitine

Sniženje 20% do kraja mjeseca

199 kn    159 kn

Slimmies čokolada
Slimmies čokolada

Smršavite brzo i zdravo, bez gladovanja.

198 kn

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 ♕)

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

dijeta bez ugljikohidrata, dijeta bez ugljikohidrata primjer jelovnika, dijeta bez ugljikohidrata iskustva, prehrana bez ugljikohidrata, dijeta bez ugljikohidrata jelovnik, dijeta bez kruha, hrana bez ugljikohidrata, dijeta bez ugljikohidrata recepti, mršavljenje bez ugljikohidrata, namirnice bez ugljikohidrata,