Čaj od ružmarina

Čaj od ružmarina

Ako imate, poput mene, grmove ružmarina koje treba redovno oblikovati, onda ste se vjerojatno već zapitali što napraviti sa odrezanim ružmarinovim listovima. Umjesto da ih bacite na kompost možete ih sačuvati i od njih napraviti jako zdrav i za nepce zanimljiv čaj od ružmarina.

Ukoliko nemate vlastiti ružmarin, sušeni ružmarin možete kupiti u trgovini.

Priprema čaja od svježeg ružmarina

Iščupajte toliko listića ružmarina da vam stane u jednu žličicu. Stavite to u šalicu i prelijte kipućom vodom. Nakon 5 minuta čaj je spreman. Listiće možete izvaditi ili ih, ukoliko su potonuli na dno šalice, ostaviti tamo.

Priprema sa suhim ružmarinovim listom

Za 1 čaj koristiti pola do cijele žličice ružmarina. Čaj suhog ružmarina aromatičnije je od svježeg i potrebna je manja količina za pripremu.

Sušenje ružmarina

Ružmarin se suši tako da svježe listove stavite u platnenu vreću (nikako ne plastičnu koja ne diše) i ostavite neko vrijeme da stoji.

U ružmarinov čaj dobro paše žličica meda i par kapi limuna.

Ružmarin kao lijek

Ružmarin je najbolje iskoristiv za naše tijelo upravo onda kada se od njega radi čaj. Listovi ružmarina bogati su beta karotenom/Vitamin A, vitaminima B1, B2, B3, B6 te B12, biotinom te vitaminom C,D, E i K.

Ružmarinovo ulje sadrži neophodne antioksidanse koji pomažu rad mozga.

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 ♕)

Drugi upravo čitaju:

U ovom članku čitajte o:

čaj od ružmarina, ružmarin čaj, ruzmarin kao lijek, ruzmarin caj za mrsavljenje, caj od ruzmarina za mrsavljenje, caj od ruzmarina priprema, kako napraviti čaj od ružmarina, Caj od svjezeg ruzmarina, Caj od svezeg ruzmarina, sušenje ružmarina,